ŠETALA JE PLAŽOM I NAIŠLA NA NAJSTARIJU PORUKU U BOCI: Otkrila je da datira još iz 1876. godine, a evo šta piše
Poruka u boci, Foto: Printscreen TikTok/asmythco

saznajte

ŠETALA JE PLAŽOM I NAIŠLA NA NAJSTARIJU PORUKU U BOCI: Otkrila je da datira još iz 1876. godine, a evo šta piše

Dok je šetala obalom Nju Džersija, dizajnerka čestitki Emi Smit Marfi (49) naišla je na, kako se veruje, najstariju poruku u flaši na svetu

Objavljeno:

Emi Smit Marfi je šetala plažom u Corson's Inlet State Parku u Ocean City kada je na ivici vode primetila neobičnu flašu.

Pomislila sam, 'Ovo je stvarno neobično. Šta bi ovo moglo biti?', ispričala je za Philadelphia Inquirer.

Istraživanje misterione poruke

Nakon što je malo istražila, utvrdila je da poruka u flaši verovatno datira iz 1876. godine, a to je čini najstarijim primerkom ove vrste artefakta.

Najzanimljivija je bila jedva čitljiva, rukom napisana poruka unutar boce koja je glasila:

‘Jahta Neptun kod Atlantic Cityja, New Jersey. 6. avgust- 76.’.

Emi veruje da '76' označava godinu 1876., kada je poruka napisana.

"Trebalo nam je otprilike 48 sati da dešifrujemo šta piše, ali ako dovoljno dugo gledate u nju, počnete da vidite reči’, rekla je Emi.

Nkon toga, počela je da istražuje flašu, koja nosi oznaku Barr & Brother Philadelphia, firme koja je staklene predmete proizvodila između 1870. i 1900. godine.

Njen sledeći korak bio je da pažljivo izvadi poruku iz flaše, što je njena sestričina uspela uz pomoć vadičepa i pincete.

@asmythco Thanks for waiting - here’s the message! #messageinabottle #historytok Video Editing: @Blknwht_tech ♬ original sound - A Smyth Co

Jahta Neptun

Unutra je Emi pronašla vizit kartu poznate firme za instrumente iz Philadelphije, W.G. & J. Klemm, koja datira iz 1800-tih.

Na poleđini kartice bila je rukom ispisana poruka koja spominje jahtu Neptun.

"Volela bih da saznam ko je plovio na brodu, ko je bio kapetan, kuda su išli? Je li to bilo putovanje iz zadovoljstva? Ili poslovno putovanje? Puno je pitanja’, rekla je Emi koja je otkrila članak iz 1874. u Philadelphia Inquireru koji spominje kapetana Samuela Galea iz Atlantic Cityja, koji je upravo sagradio jahtu nazvanu 'Neptun', prema klubu Neptune iz tog grada.

Jahta je bila popularna za krstarenja i privukla je mnoge posetioce zbog Galeove harizmatične ličnosti.

@asmythco Did one of the Klemm brothers write the note? @newspaperscom #messageinabottle #mystery ♬ original sound - A Smyth Co

Ipak, zagonetka za Emi još nije završena, te je kontaktirala Ginisovu knjigu svetskih rekorda kako bi pokušala da potvrdi svoju teoriju. Prema Ginisu, trenutni rekord za najstariju poruku u flaši datira iz 12. juna 1886. godine, a pronađena je 2018. na ostrvu Wedge u Australiji, prenosi Vecernji.hr.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.